Kategoriarkiv: Metaforer

En metafor er en historie eller et eventyr med en klog pointe. Det er en fortælling, som beriger og giver en ny vinkel.

Stupid Mexican

Vi lever i et præstationssamfund hvor produktivitet er et helligt mantra. Netop derfor er det vigtigt, at et menneske ikke er en Human Doing, men en Human Being. Vi må ikke glemme at være til, og det er hvad Stupid Mexican metaforen handler om.

Læs mere

Circular reasoning

Cirkular reasoning opstår, når vi begynder med konklusionen og underbygger den med beviser, som virker valide nok, men de er en konsekvens af konklusionen. Læg mærke til forudsætningerne i diskussioner og debatter og du vil opdage mange eksempler på cirkulære konklusioner, ligesom i denne metafor om vejret i indianerreservatet……

Læs mere

Five frogs on a log

Mennesker og organisationer er vaneprægede. De opsøger ikke just forandring, selvom det er det eneste konstante vi kan regne med.

Bogen Five Frogs on a Log er en Must Read for enhver leder, som skal og vil bevæge sig ud i forandringernes minefelt. Bogen er fyldt med flere anekdoter, og bl.a. denne fabel  ……

Læs mere

Vaekst ud af den BLAA LUFT

De sidste 6 år har vi hørt det mange gange: “…at vi blot skal have gang i væksten”. Vækst er i forhold til økonomi et pudsigt abstrakt begreb. Den bliver målt, beskrevet, fortolket og vurderet på basis af tal, formler og statistikker, som især økonomer har patent på at fortolke og gøre sig klog på. Som menige kan vi have svært ved at gennemskue disse abstrakte parametre.

Helt anderledes og konkret greb en botaniker i 1800 tallet det an for at måle væksten. Læs mere

Scurvey Elephant

Danmark er et pleaser samfund. Vi har i 60 år praktiseret systematisk socialisering med tilpasning som helt centralt mål. Vi er også et samfund, hvor kun 7% af eleverne i en 7. klasse forestiller sig et liv som selvstændig. I Tyskland er det 14%. Jeg er født for tidligt og mine forældre var selvstændige. Så jeg fik ikke del i børne institutionens “socialiseringspakke”. Måske bevarede jeg derfor mit øje for det skæve perspektiv og er i dag et “ældre spektakel”.

Og måske derfor elsker jeg historien om Scurvey Elephant ……
Læs mere

The Cookie Thief

En typisk anledning til konflikter i hverdagen er, at hver part taler ud fra forskellige forudsætninger. Vi bliver hver især overbeviste om at vi har ret og at den anden er helt galt på den. Det løses sig, hvis man opdager hvordan parternes antagelser er forskellige. Det er også et klassisk script for en joke, en komedie eller et revynummer. Jeg fandt digtet om “The Cookie Thief” i en “Chickensoup for the Soul” bog og fandt den værd at oversætte til dansk.

Læs mere

Vinduet

Mange har sikkert oplevet at være misundelige på en kollega, en veninde eller en bekendt. At gå rundt med fornemmelsen af at de har noget i deres liv, som man selv ville ønske. Man skruer ubevidst sine egne antagelser om hvor urimelig forfordelt de er helt ud af proportion. Og man ser derfor ofte bort fra, at den person til gengæld har andet, som man ikke finder ønskeligt. Historien om vinduet handler om et misundeligt sind, som er gået i selvsving.

Læs mere

Manden paa livets vej

Vi er alle på vej i livet, hver især på vores sted. Nogle har en klar idé om hvad de er her for, og hvor de vil hen, andre har kun en vag idé om hvor de er på vej hen. Og atter andre lader livets tilskikkelser bestemme hvor de kommer hen. Manden paa livets vej handler om at få en idé om sit eget liv.

Læs mere

Puslespillet

Forældre rollen kan være en udfordring. Både at være nærværende overfor sit barn og samtidig få ordnet sine egne nødvendige gøremål. Måske kan du blive inspireret af denne historie.
Læs mere

De 2 ulve

Vi kender alle til at være i konflikt med os selv. På den ene side, og på den anden side. Det er slidsomt at være i, og derfor vigtigt, at vi lærer hvordan vi kan arbejde med vores indre konflikter og at vi kan finde det standpunkt, som giver den plads til os selv, som vi har brug for. Det paradoksale er, at vi ofte bliver mest optaget af den side af os selv, som giver mest konflikt. Det skyldes vores biologiske wiring, at smerte afkræver større opmærksomhed. De 2 ulve er en metafor, som handler om at vælge sit fokus.
Læs mere