Anthony Robbins er exceptionel til NLP

Hvis du drømmer om at forandre dit liv, stoppe nogle uhensigtsmæssige mønstre eller komme i gang med en ny og bedre levevis, skal du interessere dig for Neuro Lingvistisk Programmering. NLP giver dig en struktur og en grundig indsigt i hvordan din hjerne fungerer og hvordan du med nogle enkle teknikker kan skabe fantastisk store forandringer på meget kort tid.

I juli 2007 bragte Berlingske Tidende et interview med Anthony Robbins og annoncerede samtidig, at han kommer til København for anden gang for at afholde et 4 timers møde. Sidste gang coachenes coach var i byen, i marts 2007, talte han om hvordan man styrer sin egen skæbne og træffer de rigtige beslutninger.

Til november skal det handle om at holde fast i det gode liv. Det bliver sikkert til fire timers glimrende pep-talk og man går beriget derfra. Men ét er at blive euforisk opstemt, noget andet er at få integreret de gode input i sin egen daglige virkelighed. Det ved Anthony Robbins også, hvorfor hans 4 dages seminar “Unleasch the Power within” netop handler om, hvordan man konditonerer sig selv. Det vender jeg tilbage til….

Anthony Robbins er open minded
Robbins karriere som coach startede i slutningen af 70’erne, da han som 19 årig fik overtalt John Grinder til at give ham en plads på en NLP uddannelse. Modsat de øvrige deltagere, som var etablerede psykologer og psykiatere, var den unge Anthony ikke tynget af en alvorlig akademisk baggrund. Han blev hurtigt grebet af NLP, da han først havde overværet hvordan anvendt NLP i løbet af 20-30 min kunne bryde negative følelses- og adfærdsmønstre. For ham kunne det ikke gå hurtigt nok med at komme igang med at bruge det i praksis.

Og der var noget han kunne tage fat i
For i slutningen af 70’erne havde mange velhavende amerikanere deres personlige SHRINK (terapeut), noget vi i Danmark morede os lidt over. Shrinkens skulle hjælpe klienten med at håndtere alle livets problemer og udfordringer. Men mange klienter blev afhængige af deres shrink uden egentlig at komme videre. Her så Robbins muligheder. Han udfordrede og kritiserede de etablerede psykologiske metoder, for uanset hvor meget klienterne forstod om årsagerne til deres problemer, så var de stadig ikke i stand til at forandre deres negative mønstre. Robbins arrangerede stage shows, hvor han med enkle NLP værktøjer hjalp klienter til i løbet af 20-30 minutter at bryde deres negative adfærdsmønstre. Mange af deltagerne havde gået i adskillige år hos deres personlige shrink uden at komme videre, så det gav røre.

Uvidenhed kan være en velsignelse
Måske er Anthony Robbins et typisk eksempel på hvor heldigt det kan gå, fordi man ikke ved hvad der kan gå galt. For medierne kastede sig selvfølgelig over emnet og i løbet af ganske kort tid blev NLP hot og Anthony Robbins blev udråbt til “Wonderboy”. Hans ligefremme og jordnære facon og forventningen om et NLP Quick FIX appellerede til det sensationslystne amerikanske publikum. At manden samtidig ser godt ud og har en fantastisk karisma har kun yderligere bidraget til hans succes. Ikke blot gjorde han NLP til en succes, men han stjal også billedet fra de akademikere som havde startet NLP. Det førte til modstand og konfrontationer fra den side af NLP miljøet. Mange NLPere anerkender dog i dag, at Robbins har været bedre end nogen anden til at markedsføre NLP og til at skabe interesse for at lære NLP til eget brug.

NLP med jordforbindelse
Robbins havde flair for NLP og han kunne se hvordan NLP kunne udnyttes til målrettet og effektiv coaching. Af de mange som har bidraget til videreudvikling af NLP siden begyndelse i 70erne, har Robbins nok været den, der greb det mest jordnært, kreativt, operationelt og resultatorienteret an. Når han arbejder med mennesker lægger han ikke fingre imellem. Han skærer lige ind til benet i klienters udskydelses strategier og undvigemønstre konfronterer han benhårdt. Han  bruger den psykologiske pisk for at skabe en brændende platform og starte nødvendige forandringer.

Men NLP er ikke Quick fix
Fordi, som han siger: Mennesker har en utrolig evne til at tilpasse sig. Vi kan brokke os og være utrolig utilfredse med en situation, men vi er stadig ikke utilfredse nok til at tage konsekvensen og gøre noget ved den. Vi fokuserer på problemet i stedet for at koncentrere os om målet. Men der sker ikke noget, før vi står ved vores eget ansvar og før vi erkender og associerer til det vi vil, og til hvad det på sigt vil koste os at fortsætte i nuværende mønster. Derved slår han også fast at NLP ikke er Quick fix. Men NLP er en meget direke og dermed meget effektiv vej til målet. Når Robbins bruger NLP gør han det troværdigt, hvor mange andre i NLP miljøet har haft en tendens til at give NLP et mere frelst og verdensfjernt, ja ligefrem religiøst image.

“When your beliefs and values are on track,
You are pulled in the direcion you want to go,
Instead of being pulled apart.”
Tony Robbins

Ekspert i ankring og ankerkollaps (mønsterbrud)
Robbins budskab er, at vi alle kan skabe top-motivation i os selv, hvis vi er villige til at ændre vores associationer. For hvis jeg fortsætter med at associerer ubehag til at gennemføre et fitness program og velbehag til at ligge på sofaen, så vil jeg ikke kunne piske mig selv hårdt nok, til at komme afsted. Der er ikke noget drive, og jeg vil hurtigt lære at ignorere pisken og være tilbage i mit gamle mønster. I stedet for opfordrer Robbins til at man associerer massiv smerte til Status Quo og ekstremt velbehag til at forandre sig. Ved på den måde at bearbejde (manipulere) sine egne følelser træner man sit ubevidste sind til at fokusere på forandringen, samtidig med at man bryde sit gamle mønster. Og det virker. Robbins har selv brugt denne strategi til at motivere sig selv hele vejen for at præstere den indsats, som har givet ham den succes han har i dag. Metoden er klassisk adfærdspsykologi, kendt som Pavlow’sk konditionering, og som i NLP sproget hedder ankring og ankerkollaps.

Neuro Associative Conditioning (NAC)
I 1988 brød Robbins med NLP miljøet og begyndte at kalde sin NLP version for NAC, Neuro Associative Conditioning. Efter eget udsagn for at understrege at vedvarende forandringer kræver en meget intensiv konditionering af vores nervesystem, f.eks i form af gentagne visualiseringer. Det ændrer dog ikke ved, at det er NLP værktøjerne ankring og ankerkollaps som er de helt centrale elementer i Robbins coachingsmetode.

Tilbage til Robbins seminaret “Unleash the Power within”
I 1997 afholdt Robbins dette 4 dages seminar i Bruxelles, for anden gang i Europa. Som begyndende NLP træner var det et must for mig at deltage. Jeg ville lære og erfare hvordan Robbins underviste i NLP og hvordan han kunne afholde et seminar for 2000 deltagere. Det var godt, sjovt og underholdende og jeg var begejstret.

Men det rejste også et stort spørgsmål: “Ville mit udbytte have været det samme, hvis jeg ikke allerede havde været Træner i NLP?” – Det tvivler jeg meget stærkt på.
Høj af inspiration og med Anthony Robbins måde at formidle NLP i baghovedet tog jeg min egen NLP uddannelse op til revision. Jeg ville skabe et intensivt og kompakt kursus til dansk erhvervsliv, som skulle formidles underholdende og med energi, og deltagerne skulle udfordres på samme intense måde og rykkes ved, som jeg selv havde oplevet det hos Anthony Robbins.

NLP Selvledelse™
Kurset henvender sig til alle danskere med et arbejdsliv og et privatliv. Det indeholder det mest praktisk operationelle NLP indhold og i en form, som er inspireret af Anthony Robbins, og det blev en succes. Siden 1997 har kurset været afholdt 10 gange årligt og med samme kursusindhold, bortset fra små justeringer hist og her.
Efter artiklen i Berlinske Tidende blev jeg nysgerrig og tog mit gamle materiale fra Robbins seminaret i 1997 frem for at sammenligne det med hans nyeste 2008 version. Også “Unleash the Power within” ser stort set uforandret ud siden 1997.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>