Energibevidsthed imod stress

Vi mangler ikke tid, men ENERGI. Den digitale tidsalder giver os STRESS i vores biorytmer. Vores følelser er i alarmberedskab og mentalt er vi ved at nedsmelte. Vi føler vi mangler tid og imens drænes vi mere og mere for energi. Vi har STRESS, men det er ikke mere tid, men mere energi vi har brug for, som modvirker stress og giver os vores liv tilbage.

Ikke tid nok?

Vi har travlt, det går stærkt, vi gør, hvad vi kan, for at følge med. Vores kapacitet overstiges og vi gør endnu mere af det samme. Vi multitasker, lærer at prioritere, bruger af fritiden eller søvnen, skruer op for indsatsen, sænker niveauet, tager masser af hastige beslutninger. Stress gør os fraværende og vores attention spann falder. I et overspændt liv bliver selv fritiden til en belastning i stedet for en kilde til glæde, restitution og fornyelse.

Vi tænker at vi har for lidt tid, og tror at vi må tidsstyre og pakke mest muligt ind i hvert øjeblik hver eneste dag. Men effektiv tidsstyring giver os ikke mere energi

Tidens eneste eksistensberettigelse er,
at den forhindrer alting i at ske samtidigt.
Albert Einstein

Energi er ensbetydende med liv

Antallet af timer pr. dag ligger fast, men mængden og kvaliteten af den energi, som du kan mobilisere og gøre brug af, er ikke begrænset. Vejen til vedvarende høje præstationer, til sundhed, glæde og til et personligt liv i balance er derfor, at skifte fokus fra at forsøge at styre din tid, til at arbejde meget bevidst på at styrke din energi. Du skal med andre ord i gang med at energi-renovere dig selv.

For bevidst at styre din energi skal du lære:

  1. At mobilisere energien fra alle dine energikilder
  2. At matche energifornyelse til energi forbrug
  3. At blive bedre til  at ”lagre” energien
  4. At bruge teknikker til effektiv genopladning
  5. At lære at give slip og undgå energitab

Hvad skal man undgå?

Alt det vi gør i livet, fra samspil med kolleger til at tage vigtige beslutninger til at bruge tid på motion, med venner og familie, kræver energi. Og hvis energien mangler, så bliver alt det vi gør til en byrde og belastning. Vi gider ingen ting, vi lader stå til, og vi holder op med at gøre os umage. Der sniger sig en slags ligegyldighed eller ugidelighed ind i vores liv.

Der findes uden tvivl vanskelige chefer, giftige arbejdsmiljøer, vanskelige relationer og livskriser, som vi føler stjæler vores energi. Men det sker, fordi vi (ubevidst) selv tillader at det sker. Vi kan lære at have meget mere kontrol over vores energi niveau, end vi selv tror. Vores tanker og holdninger har nemlig stor betydning for vores energiniveau. Vores følelser afspejler hele tiden vores energiniveau eller energitilstand, og kvaliteten af vores adfærd afhænger af vores energiniveau. Så jo mere vi tager ansvar for vores energi niveau, jo stærkere og mere produktive bliver vi. Jo mere vi skyder ansvaret fra os, jo mere indsnævres vores energifelt også. Så vores energiniveau har betydning på godt og ondt.

The energy of the mind is the essence of life.
Aristotle

Jim Loehr og Tony Schwartz introducerede i deres 2004 New York Times bestseller bog “The Power of Full Engagement” et paradigmeskift. Vi skal give slip i at ville styre tiden og i stedet for fokusere på at styre energien.

At modvirke eller behandle stress ved tidsstyring virker ikke. For det egentlige problem ved stress er, at vi ikke har nok energi til at være engageret i livet.

Siden udgav Tony Schwartz i 2010 bogen “The Way we are working isn’t working”.  Heri gennemgår han stort set de samme principper på en lidt mere struktureret måde.

Hvad kan man opnå?

Tænk, hvis du hver morgen vågnede op fyldt med positiv og fokuseret energi til at investere i arbejde og familielivet. Hvor markant ville det forandre dit liv? Hvad ville det betyde for dig som leder at bringe masser af positiv energi og passion med på arbejde. Eller hvis dine medarbejdere kunne mobilisere masser af positiv energi, hvad ville det betyde for deres relationer til hinanden, og kvaliteten af den service de leverer til kunderne? Vi skal være og føle os energetisk tilstede i livet for at kunne levere gode præstationer og få den livskvalitet, som vi har lyst til at have.

Ledere er ansvarlige for at forvalte den organisatoriske energi. Som forbillede inspirerer de både ved hvor effektivt de håndterer deres egen energi og ved hvor godt de mobiliserer, fokuserer, investerer og fornyer den fælles energi hos andre. En kompetent styring af energien, skaber et større eller fuldt engagement – en slags teamspirit eller company spirit.

Målet med vores liv er ikke kun at være her længst muligt, men i langt højere grad at være i livet med energi og fuldt engageret imens vi er her. Ligeså er grundlaget for vores gøren, for sundhed og glæde at vi omgås vores energi med en kompetent ansvarlig styring.

Energibevidst og fuldt engageret indebærer en slags paradigmeskift, hvor man løfter sin bevidsthed til et højere niveau og derved får et overblik over sit liv.

Gammelt paradigmeNyt paradigme
Styre tid

Undgår Stress (problemer)

Livet er et maraton

Ledig tid er spildt tid

Belønning øger præstation

Selvdisciplin styrer

Kontrol

Positiv tænkning giver styrke

Styre energi

Opsøger Stress (udfordringer)

Livet er en serie sprints

Ledig tid er produktiv tid

Formål øger præstation

Åndelighed styrer

Nærvær

Fuldt engagement giver styrke

 

Ved i højere grad at bruge energistyring i stedet for tidsstyring bliver vi mere effektive både personligt og professionelt. At lære at håndere sin energi mere effektfuldt og intelligent har en enestående transformerende styrke, både individuelt og organisatorisk.

Hvordan kommer du videre?

På kurset Energibevidsthed  lærer du hvordan du via din bevidsthed får styr på din energi. Du træner bevidst opmærksomhed, hvordan du håndterer virkeligheden konstruktivt, hvordan du bruge din bevidsthed til at forme din hverdag på en positiv måde. Undervejs lærer du om de 4 energizoner og hvordan du rydder op i det, som suger din energi. Du lærer forskellige teknikker til at lade dine energibatterier op igen og til at få flow i energien, så du kan mærke livet i din krop

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>