Nytårsforsætter saboteres indefra

Har du det med at sabotere dine aftaler med dig selv? Så har du måske en indre konflikt med dig selv. Nytårsforsætter handler typisk om at forbedre sig og forandre noget. Noget vi vil holde op med (f.eks. usunde vaner), eller noget, vi gerne vil i gang med (f.eks. motion). Læs mere om de indre mønstre, som kan stoppe alle gode intentioner, og om hvordan man kommer videre.

Hvad er det egentlige problem?
Hvis du er som folk er flest, har du én side, som gerne vil bestemme selv, have det sjovt her og nu og ikke gå glip af noget. Og samtidig har du en mere pleasende side, som ønsker at blive anerkendt, er samvittighedsfuld og pligtopfyldende.
Mange nytårsforsætter handler om at holde op med at ryge, spise sundt, tabe sig, motionere, komme i form, holde orden eller undgå at udskyde opgaver. De fleste bliver besluttet af din tilpasningssøgende side. Det er så din trodsige side, som i.ø. hader disciplin, som et par dage efter Nytår saboterer dine planer og får dig til at genoptage dine gamle vaner.

We occasionally stumble over the truth,
but most of us pick ourselves up and hurry off,
as if nothing had happened.
Winston Churchill

Det kan også være din selvbestemmende og mere trodsige side, som har besluttet at sige fra, sige nej til for mange opgaver, sætte grænser for andres krav, stoppe andres styring og give dig lov til at folde dig ud og realisere dig selv. Nu vil du give pokker i andres forventninger. Men alligevel holder din pæne og tilpassede side igen på dig, fordi den er bange for at miste andres anerkendelse eller accept og gerne vil undgå konflikter.

Uanset om det er din trodsige, eller det er din tilpassede side, som står for planerne om fornyelse, så er det dig som person, som må leve med, at resultaterne udebliver. Måske overvejer du, om du er et håbløst tilfælde eller blot er født med en svag karakter, fordi du ikke kan overholde en aftale med dig selv. Tvivlen, om du er god nok som menneske, sniger sig ind ad bagdøren.

Tidens mantra er COACHING
De færreste hyrer en professionel coach til at hjælpe sig med et nytårsforsæt. I stedet prøver de at coache sig selv. Desværre er de fleste elendige coaches for sig selv, hvis de ikke har en uvidet bevidsthed om sig selv.

De forbryder sig imod enhver gylden regel inden for professionel coaching. De lytter ikke til sig selv, de fordømmer sig selv, de er forudindtaget, de stiller spørgsmål, som begrænser, de påtvinger sig selv uholdbare løsninger, som de kun er delvis enige i, de arbejder aligner ikke deres egen motivation, de er vrede på sig selv over de tidligere nederlag, de skælder sig selv ud, de tænker generelt negativt om sig selv og de tvivler på egen kompetence og eget værd.

Alt i alt gør de alt det, som er totalt forbudt, når en professionel coach skal hjælper en klient til at opnå gode resultater.

Coaching handler om respekt og samarbejde
At coache sig selv handler om at lære at samarbejde med sig selv. Det handler om at anerkende og respektere sine egne forskellige sider, om at holde af sig selv, om at drage omsorg for sig selv, forstå hvilke positive intentioner der ligger bag, og acceptere at ens forskellige sider umiddelbart kan virke meget modsatrettede.

Ligesom i en interessebaseret forhandling gælder det om at finde frem til en løsning, som alle parterne kan gå ind for. Det betyder også, at vi holder op med at slås med os selv. For hvis den ene part vil bestemme over den anden part, bliver det aldrig til en win-win. Selvom den ene part kan gennemtrumfe en løsning her og nu, så kan den anden part stadig undlade at opfylde sin del af aftalen eller dermed sabotere den.

Mange mennesker befinder sig til dagligt i konstant indre konflikt. Indre slåskampe giver os stress, og vi reagerer ved at blive arbejdsnarkomaner, og have konstant dårlig samvittighed samtidig. Vi er fanget i vores egne tanke- og adfærdsmønstre uden at kunne se, hvad vi kunne gøre anderledes. Vi har brug for at lære, hvordan vi kan træde uden for os selv, få et nyt perspektiv, og ligesom en professionel coach betragte os selv fra sidelinien.

Hvordan coacher man sig selv?
Selvcoaching er mere end blot at diskutere med sig selv. Det er en systematisk måde at reflektere på, for at blive mere bevidst om sig selv, og samtidig udvise både omsorg og ansvarlighed for sig selv som helhed. Omsorg er, når du som coach har positive holdninger til dig selv uanset din aktuelle præstation. Ansvarlighed betyder, at du både leder og følger dine egne tankeprocesser, at du anerkender og respekterer alle dine sider og samarbejder med dig selv.
Du bliver din egen indre leder og kommer derved efterhånden til at hvile mere i dig selv. Det er kvaliteten i dine tanke processer, som i sidste ende bestemmer kvaliteten af dit liv.

Kurset NLP Selvledelse™ handler om at lede og coache sig selv.
Hele kurset har fokus på det allervigtigste i dit liv, nemlig dig. Jo bedre mennesker trives med sig selv, jo bedre trives de også med deres omgivelser, jo mere positive og konstruktive vil de bidrage til den helhed de indgår i. Du kan stadig nå det: At blive en rigtig god coach for dig selv.
Ovenstående er en redigeret udgave af en artikel, som jeg skrev til Mannaz’ (tidligere DIEU) nyhedsmail, og som blev bragt i januar 2006.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>