Pareto’s 80/20 regel

Snyder du dig selv? Ifølge Pareto’s princip om forudsigelig systematisk ubalance kommer 80% af dine resultater nemlig fra blot 20% af din indsats. Du kan altså arbejde mindre og nå mere. Ved at implementere 80/20 reglen i dit liv, vil du få mere tid til dig selv og blive mere glad i hverdagen. Hvad venter du på?

Pareto’s 80/20 opdagelse
Det var den italienske økonom Vilfredo Pareto, som i 1897 opdagede et fænomen, som han kaldte “Systematisk ubalance”, da han studerede formue- og indkomstfordeling i England i 18hundrede tallet. Det viste sig at 80% af den samlede velstand i den engelske befolkning var ejet af kun 20% af den samme befolkning. Dette temmelig konsekvente mønster kunne han genfinde i forskellige tidsperioder og i forskellige lande. Pareto’s lov er en empirisk lov om en “forudsigelig systematisk ubalance”, som ingen endnu har kunnet forklare.

Livets indbyggede ubalance
Kernen i Pareto’s lov er 80/20 reglen, som siger, at der i mange situationer i vores liv eksisterer en indbygget ubalance imellem indsats og belønning, årsag og resultat, input og output. I praksis betyder det, at 20% af vores arbejdstid giver os 80% af vores resultater, og at 80% af vores arbejdsindsats ikke er særlig produktiv. Der er mange andre eksempler på 80/20 reglen: 20% af kunderne aftager 80% af salget fra virksomheden, 20% af virksomhedens produkter bidrager til 80% af omsætningen, 20% af medarbejderne lægger beslag på 80% af lederens tid, 20% af de unge tager 80% af de højere uddannelser, 20% af trafikanterne forårsager 80% af ulykkerne, og 20% af tøjet i vores klædeskab bruger du 80% af tiden.

Få mennesker bruger reglen i forhold til sig selv
Måske på grund af social opdragelse og indbygget retfærdighedsfølelse forventer vi, at der er en lineær sammenhæng imellem årsag og virkning. At alle årsager bør være lige gode og have den samme værdi eller effekt. At alle mennesker behandles ens, at der ikke gøres forskel eller at alle opgaver skal løses lige godt.
På demokratisk vis regner vi med at 50% af vores resultater hidrører fra 50% af vores indsats. Det er sikkert rigtigt for 20%’s vedkommende. Men for 80%’s vedkommende er det en antagelse. Hvis vi tænker lineært, prioriterer vi vores tid eller vores opgaver efter en 50/50%’s sammenhæng imellem indsats og resultat. Og derved bliver vores udbytte for lille i forhold til den tid vi bruger på det.

Oprydning og beslutning giver energi!
Hvis vi derimod reflekterer og analyserer ud fra 80/20 reglen i vores hverdag, vil vi gradvis kunne træne os selv i at lægge arbejdsindsatsen der, hvor vi får mest ud af den. Det indebærer, at vi skal sortere fra og skiller os af med de 20%, som er uproduktiv og blot stjæler energien uden at give resultater. Det kan være opgaver, aktiviteter, ejendele eller bekendtskaber, som vi skal give slip på, fordi de ikke er særlig befordrende for vores vækst og udvikling. For nogle mennesker bliver dette en hård proces, som vil være forbundet med alverdens samvittighedskvaler og mange slags ængstelse.

Der er ikke anden vej end at tage lidt af gangen, starte med de 20% af de 20%, og gradvis vænne sig til processen. På sigt får man frigivet en masser tid og energi, og det giver en følelse af at have fået plads til sig selv i sit eget liv. Tid er en afmålt ressource og skal derfor anvendes med omtanke, der, hvor den giver størst glæde for én selv.

Tro kun på 80% af denne artikel
Selvfølgelig findes der også mange situationer, hvor Pareto’s princip ikke gælder. Måske fordi Pareto’s princip i sig selv falder ind under princippet, og derfor kun gælder for 80% af vores livs situationer. Det kan du selv finde ud af, ved at være mere opmærksom på hvordan din indsats og dit udbytte balancerer i dit eget liv.

Litteraturhenvisning
Hvis du efter denne artikel er blevet nysgerrig og vil læse mere om Pareto’s 80/20 regel, fordi du ønsker inspiration til at anvende Pareto’s princip i din hverdag, kan jeg anbefale 3. del af bogen: 80/20 REGLEN, skrevet af Richard Koch. ISBN 87-608-0833-0.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>