Historien om hesten Clever Hans

Tryllekunst kan betage os. Vi bliver fascineret af, at nogen kan være så specialiseret i at “snyde” vores sunde fornuft. Vores ego har det megasvært ved at acceptere det. Der er en del af os, som nægter, at det ikke er os selv, som har kontrollen. Men samtidig elsker vi at blive fascineret af det, og det er især charmerende, hvis dyr er involveret.

Historien om Clever Hans er netop sådan en historie.

Omkring 1910 fandtes der en hest, som blev kaldt Clever Hans, fordi den var usædvanlig dygtig. Den kunne alle fire regnearter, dvs den kunne lægge sammen og trække fra, gange og dividere, men den kunne også stave og forstå musik.

Men det var ikke det usædvanlige ved Clever Hans. Mange dyr har kunnet optræde med den slags, men alle havde hidtil været afhængige af, at deres træner var tilstede. For tricket bestod i at dyret kunne se træneren og respondere på trænerens sublime signaler.

Det usædvanlige ved Clever Hans var, at han kunne optræde med sin kunnen, selvom hans ejer, den tyske matematiker Von Osten, ikke var tilstede. Hesten kunne svare på spørgsmål fra hvem som helst. Og Von Osten svor, at han heller ikke forstod, hvordan det var muligt.

To forskere, Pfungst og Stumpt, satte sig for at undersøge fænomenet. Her følger, hvad de konstaterede:

• Hesten kunne kun besvare spørgsmål, hvis den kunne se personen, som stillede
spørgsmålet
• Hesten kunne kun besvare spørgsmål, som personen, der stillede spørgsmålet selv kendte svaret på
• Når spørgeren lænede sig frem, begyndte hesten at slå med hoven.
• Når spørgeren rettede sig op, stoppede hesten med at slå.
• Hesten stoppede også, hvis spørgeren blot løftede sine øjenbryn.
• Som en anden NLP ekspert kalibrerede Clever Hans efter selv de mindste visuelle tegn og responderede herpå.

Det var med andre ord spørgerne selv, som ubevidst gav hesten de rigtige svar. Via deres non-verbale kommunikation overførte de deres forventninger til hesten. Clever Hans var blot usædvanlig veltrænet til at opfange disse forventninger. Han var lige præcis så dygtig, som folk forventede det af ham.

Der er undersøgelser, som viser, at børn og skoleelever er ligeså veltrænede som Clever Hans. De fornemmer også hvad man forventer af dem og responderer på det. Så overvej næste gang din teenager responderer, hvad det var du forventede :-).