Stupid Mexican

Vi lever i et præstationssamfund hvor produktivitet er et helligt mantra. Netop derfor er det vigtigt, at et menneske ikke er en Human Doing, men en Human Being. Vi må ikke glemme at være til, og det er hvad Stupid Mexican metaforen handler om.

En amerikansk forretningsmand stod på molen i en mexicansk fiskerlandsby. En lille båd med kun én fisker ombord lagde til. I båden lå nogle store tunfisk.

Amerikaneren komplimenterede mexicaneren for kvaliteten af hans fisk og spurgte hvor længe han havde været om at fange dem.

”Ikke ret længe” svarede mexicaneren.

Derpå spurgte amerikaneren, hvorfor han ikke blev ude på havet noget længere, så han kunne fange flere fisk.

Mexicaneren svarede at han havde nok til at tilfredsstille sin families umiddelbare behov.

”Jamen, hvordan tilbringer du så resten af din tid?” spurgte amerikaneren.

Mexicaneren svarede: ”Jeg sover længe, fisker lidt, leger med mine børn, holder siesta med min kone, og hver aften slentrer jeg en tur ind til landsbyen, hvor jeg drikker lidt vin og spiller guitar med mine Amigos. Jeg lever skam et fuldt og travlt liv, señor.”

Amerikaneren fnøs. ”Jeg har studeret MBA på Harvard, og jeg kan hjælpe dig. Du skulle bruge noget mere tid på at fiske, og med det du tjener, kunne du købe en større båd. Med det du ville tjene med en større båd kunne du købe flere både. Til sidst ville du have en hel flåde af fiskerbåde. I stedet for at sælge din fangst til en mellemhandler, ville du sælge direkte til industrien. Og før eller senere ville du være i stand til at åbne din egen fiskekonservesfabrik. Du ville kontrollere produktet, både forarbejdningen og distributionen. Du ville være nødt til at forlade denne lille fiskerlandsby ved havet og flytte til Mexico City. Senere ville du flytte til LA og derefter til New York. Herfra ville du så kontrollere hele dit fiskeriimperium.”

”Jamen, señor, ” spurgte mexicaneren, ”hvor længe vil det tage?”

”Femten – tyve år” svarede amerikaneren.

”Men, hvad så, señor?”

Amerikaneren lo, og sagde, at nu kom det bedste af det hele.

”Når tiden er inde, vil du sælge virksomhedens aktier, og blive meget rig.

Du vil tjene millioner.”

”Millioner, señor, Men hvad så?”

”Så vil du kunne trække dig tilbage” sagde amerikaneren. ”Du vil kunne flytte til en lille fiskerlandsby ved kysten, hvor du kunne sove længe, fiske lidt, lege med ungerne, holde siesta med din kone, slentre en tur ind til landsbyen om aftenen, drikke lidt vin og spille guitar med dine amigos.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>